VÅRA SAMMARBETEN


I vår butik finns förutom produkter och råvaror från Hållsunga gård även fina råvaror och produkter från andra mathantverkare. Ambitionen är att ha direktkontakt med de producenter vi köper ifrån vilket ofta resulterar i lokala samarbeten. Att ha direktkontakt ger oss en känsla för om även den andre producentens målsättning är att arbeta efter ekologiskt hållbara principer.

 

Våra produkter har inte alltid en certifiering, så som KRAV-märket eller en ekologisk logga. Varöfr är det så kan man undra? Många gånger beror det på att certifieringen i sig är dyr och kontrollorganen kan upplevas som krångliga. Vi och några av våra samarbetspartners har KRAV-certifierad produktion av råvaran men valt att undvika kostnaden för att certifiera lokalen där råvara förädlas, vilket gör att vi inte kan sätta ekologisk stämpel på slutprodukten. Ofta kan alltså produkten vara producerad utifrån målsättning om så liten miljöpåverkan som möjligt även fast det inte finns någon certifiering. Tack vare direktkontakten med våra samarbetspartners kan vi många gånger svara på frågan hur produktionen gått till och på så vis komma fram till om vi tycker det är hållbart. Fråga så svarar vi gärna!

6B311A51-0773-44CD-8795-7ECFACC7A04E
IMG_1877
IMG_2526
IMG_1433
3DAE1AD3-C620-4E09-8BF3-19141F471156

SOMMARHAGENS OST, NOL

Cecilia ystar ostar i Ale av ekologisk mjölk från en granngård. Här ystas ost på både pastöriserad och opastöriserad mjölk och det enda som tillförs är önskade bakterie- och mögelkulturer samt löpe. Det blir både lagrade ostar, dessertostar och färskostar. Några av dem är till och med prisbelönta! I vår butik kan ni hitta kaxige kal (grönmögelost), Lyckliga Laila (vitmögelost) och ibland en och annan lagrad ost.


FREDRIKS BIGÅRD, SJÖHÅLA

Fredrik är vår allra första och geografiskt närmaste samarbetspartner. Fredrik (eller hans bin) tillverkar len och smakrik honung, både sommarhonung och ljunghonung. Kuporna är placerade runt om i Sjöhåla och utspridda bland annat på våra marker i Hållsunga. Totalt är de hela 30 bikupor med vardera 70000 bin som bidrar i pollinerings-arbetet med att pollinera blommor, växter och andra grödor. I butiken erbjuds förutom honung även supernyttiga bibröd!


TOFTA HERRGÅRD, LYCKE

Tofta herrgård är ett hotell och restaurang med konferensverksamhet på bara 15 minuters cykelavstånd från Hållsunga gård. På Tofta Herrgård värnar man mycket om lokala producenter och förstår värdet i närproducerade råvaror anpassade för säsongen. Vi är tacksamma att Tofta Herrgård köper våra produkter och sprider smakerna till sina gäster. På så vis blir våra produkter en del av en restaurangupplevelse!


VÄVRA KÖKSTRÄDGÅRD, HÅLTA

Lena som driver Vävra köksträdgård startade sin verksamhet säsongen 2021 och har sedan dess odlat grönsaker i liten skala med omsorg för naturen, planeten och människorna. Här används ingen konstgödsel eller giftiga bekämpningsmedel. År 2022 tilldelade Kungälvs kommun hållbarhetsstipendiet till Vävra köksträdgård för arbetet och hållbarhetstänket. Lenas grönsaksutbud varierar givetvis efter säsong och vi försöker erbjuda de grönsaker som finns att tillgå så ofta som möjligt i vår butik.


SJÖÄNGENS KÖKSTRÄDGÅRD 

På instön alldelse intill marstrandsvägen ligger Sjöängens köksträdgård som drivs av Jenny och Henrik. Här odlas under sommarhalvåret grönsaker både på friland och i ett stort växthus. Odlingarna är småskaliga och anpassade efter det odlingsklimat vi har. Även vintertid gror gröna blad här, Jenny och Henrik odlar nämligen microskott i inomhus klimat under växtbelysgning. Detta gör att vi kan njuta av gröna färska blad året om. Det blir böand annat ärtskott, solrosskott och microskott. 


KLEVS GÅRD, BOVALLSTRAND

Detta är en spannmåls- och rapsgård som integrerar kor, får, hästar och höns i driften. På gården brukas 500 hektar åkermark och 30 hektar betesmark. På Klevs Gård arbetar man med en variation av grödor som växlar på olika åkrar från år till år, en varierad växtföljd. Gården är ekologisk vilket gör denna metod nödvändig för att undvika skadedjur, ogräs och svampsjukdomar när kemiska bekämpningsmedel utesluts. Från Klevs Gård säljer vi rapsolja, linfrö, gula ärtor och rapsfrö. Fröna passar perfekt att ha i müslin, salladen eller på brödet. Det är små fina förpackningar vilket gör dom passande att även ge bort i present till den som redan har allt.


LAMMET OCH BONDEN, GRÅBO

Denna gård drivs av bröderna Gustav och Karl. Här finns lamm, nötkreatur och grisar som under sommarhalvåret betar ute i beteshagar. Grisarna har möjlighet att välja om de vill gå ut eller in varje dag, året om. Av den anledningen rör sig grisarna mycket och äter mycket gräs och klöver. Detta resulterar i ett något mörkare och betydligt mer smakrikt kött. I vår butik säljs flertalet köttdetaljer från gris och grisköttet återfinns i flera av våra förädlade produkter som korvar, leverpastej och köttbullar!


FLÄSKHOLMENS LANTGÅRD, DALEN

Fläskholmens lantgård är en liten familjegård som drivs av Ida Skagerstam. På gården föds varje år cirka 50 Gotländska pälsfårs-lamm. Utöver att fåren ger både kött och fårfällar så hjälper fåren till att öka den biologiska mångfalden genom sitt betande på ön Härholmen samt på strandängarna i Glose. Gården ligger 9 kilometer från Hållsunga skafferi i närheten av Blommor i dalen. Vintertid hålls fåren inne i en nybyggd luftig lada på en halmströbädd. Vi säljer fina styckdetaljer och lammfärs från fläskholmens lantgård.


BLOMMOR I DALEN, DALEN

Samarbetet med Emma, blommor i dalen, startade redan vid öppningen av vårt Hållsunga skafferi sommaren 2022. Emma odlar framförallt tulpaner och dahlior men även andra snittblommor som hon binder till vackra buketter. Odlingen är småskalig med respekt för djur och natur. Ibland erbjuder Emma självplock, kransbindningskvällar och after-work. Odlingen ligger i Dalen, på vägen mellan kärna och Överön, ca 1 mil från Hållsunga skafferi. Kolla in "blommor i dalen” på sociala medier för vackra bilder och färger på blommorna! Under sommarhalvåret säljs emellanåt buketter från Blommor i dalen i vår butik.


LUNDENS GÅRD, TROLLHÄTTAN

På Lundens gård odlas flera sorters spannmål och baljväxter, bland annat dinkel, råg, vete och gråärt. Gården är KRAV-certifierad och flertalet av sorterna är gamla kultursorter som lämpar sig extra bra för ekologisk odling eftersom de har djupare rötter och konkurrerar bättre mot ogräs. Dessutom har Lundens gård en äppelodling med 1400 träd, så kallat Agroforestry integrerat i odlingen. I vår butik säljs bland annat öländskt lantvete, dinkel, pasta och den uppskattade grötblandningen från Lundens gård.


HOLLANDERS GLASS, ALINGSÅS

Hollanders glass drivs av Joachim Hollander. Han tillverkar riktigt god glass från grunden av ekologiska och lokala råvaror. Glassen säljs i olika smaker i små förpackningar, här kan man verkligen njuta av glassen till fullo! Några gånger per år kör vi mjölk från Hållsunga och ägg från Björröd till Alingsås för att Joachim ska tillverka special-beställd glass till oss som vi kan ta med tillbaka till Hållsunga skafferi.


SKÅLLDALS LILLA EKOMEJERI, KODE

Skålldals lilla ekomejeri är även denna en KRAV-certifierad mjölkgård med eget mejeri. Gården drivs av Lena och Håkan tillsammans med sonen Gustav och på gården finns ca 45 mjölkande kor. År 2015 startade familjen ett eget mejeri där det tillverkas bland annat yoghurt, skyr, fil och ostkaka. Likt oss har Skålldal en gårdsbutik med självbetjäning. Framförallt säljer vi Skålldals fantastiska ostkaka.