En vårdag för hela familjen hos Hållsunga skafferi!

Vi längtar efter vårens ankomst och planerar att fira Kristi himmelsfärd med ett underbart evenemang för hela familjen! Kom och delta i en dag fylld av naturupplevelser, musik, gemenskap och spännande aktiviteter för alla åldrar!


Datum: 9e maj 2024

Tid: 10.00-15.00

Plats: Hållsunga skafferi, Sundhammarsvägen, Kärna 


Vad kan du förvänta dig?


🌱 Guidad vandring med Hanna från Art of Adventures: Följ med biologen och vildmarksguiden Hanna från Art of Adventures på en spännande vandring till närmaste naturbetesmark. Hanna kommer att dela med sig av sin kunskap om naturbetesmarker, dess arter och dess viktiga roll för den biologiska mångfalden. Vandringen är anpassad för alla åldrar och kommer att vara intressant och lärorik för både vuxna och barn. Under vandringen kommer det finnas en spännande poängpromenad med tema naturbete. Delta i promenaden och ha chansen att vinna en korg fylld med delikatesser från Hållsunga Skafferi. Vandringen startar 10.00, 12.00 samt 14.00. Ingen föranmälan krävs. Observera att vandringen inte är barnvagnsanpassad. 


🎶 Stämmningsfull livemusik med flera instrument: Kalle tar med allt i från gitarr till dragspel och spelar gärna era önskelåtar under dagen! 


🐜 Insektsbo-bygge för barnen: Barnen kommer att ges möjlighet att bygga sitt eget enklare insektsbo. Detta ger en fin koppling mellan den biologiska mångfalden, beteshagarna och korvarna vi serverar till lunch! Det kommer även finnas fågelhålkar och insektsbo att köpa med sig hem! 


💐 Tulpaner från Blommor i Dalen: Emma från Blommor i Dalen kommer med närodlade, giftfria tulpaner som du kan njuta av och ta med dig hem som en påminnelse om dagen.


🔥 Grillning av godsaker från gården: Grillarna kommer vara  tända så att du kan njuta av korv med bröd av kött från vår egen gård eller sidfläsk i pitabröd med fräscha tillbehör. Vi erbjuder även kaffe och kaka, samt glass i portionsbägare för den som önskar. Har du frågor? Tveka inte att kontakta oss! 0735-639263. info@hallsungskafferi.se 


Dela och sprid! Sprid gärna evenemanget i era kanaler så att vi blir många som tillsammans får njuta av denna dag! 


Varmt välkomna! 


Projektet delfinansieras av Europeiska Jordbruksfonden samt Leader södra Bohuslän.

Från mjölk till köttprodktion

Vi är just nu inne i ett generationsskifte och därmed en förändring av vår produktion på gården. Under många år har vi arbetat huvudsakligen med mjölkproduktion men har nu bestämmt oss för att gå över till köttproduktion med uteslutande gräsbetedjur som växer upp på endast örter och gräs. Detta gör vi av flera orsaker. Dels är vår ladugård gammal och sliten och skulle behöva en rejäl upprustning för att klara ytterligare en generation med mjölkproduktion. I generationsskiftet har vi valt att inte göra denna satsning då det är en dyr investering. Dels vill vi ha tid att fokusera på förädlingen i skafferiet vilket vi ser mer möjligt med köttproduktion eftersom det inte är lika tidskrävande och arbetsintensivt som mjölkproduktion. Dessutom är charkuterier med riktigt bra kött det som vi vill sats på i skafferiet, därav känns de rätt att fokusera på köttproduktion som kan förse skafferiet med bra råvaror. Våra mjölkkor kommer mjölka sin sista mjölk under hösten 2024. 


Ett nytt charkuteri

Under våren 2024 bygger vi ett nytt charkuteri och produktionskök i anslutning till nuvarande butik. Lokalen är tänkt att ge oss väsentligt större möjligheter till förädling av fler produkter. Den nya lokalen är det större och mer anpassat till de vi önskar arbeta med än det lilla kök vi befinner oss i idag. I den nya lokalen kommer det finnas möjlgihet att varmröka, kallröka, lufttorka och öka upp volymen. När projektet är klart är tanken att butiken så småningom ska förses med en öppen köttdisk där kunden kan handla färskt kött över disk, lufttorkade korvar, smörgåspålägg, såser m.m. Denna byggnation delfinansieras med stöd från Eurpeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.