Våra produkter

Kok-korv 


Ingredienser: Nötkött, fläskött, gul lök, vatten, salt, ingefära, krydpeppar, socker, vitpeppar

Pris: 29 kr/hg

Färskkorv 


Ingredienser: Kött, vatten, varierande smaksättning. 

Pris: Varierar 

Amandas Leverpastej 


Ingredienser: Fläskkött, grislever, grädde, gul lök, salt, socker, kryddor

Pris: 55 kr/burk

Frimodig ost 


Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölksyrabakterier, löpe salt, varierande smaksättning 

Pris: 39 kr/ burk

Vädderösost


Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölksyrabakterier, löpe, salt

Pris: 35 kg/hg 

Mjölk


Ingredienser: Pastöriserad mjölk (4,0-4,8%)

Pris: 20 kr/l

Mjukt tunnbröd 


Ingredienser: Vetemjöl, rågsikt, mjölk, brödkryddor, jäst, salt, hjorhornssalt, socker. 

Mjukt tunnbröd pris: 85 kr/1,5 kaka.

Hårt tunnbröd 


Ingredienser: Vetemjöl, graham, mjölk, brödkryddor, jäst, salt, hjorhornssalt, socker.

Pris: 25 kr/kaka 

Potatis & Grönsaker

Bland anant: inlagd gurka, lingonsylt, vinbärssaft, bostonsquash, tomater.


Potatis: Amandine, Asterix, Princess, Maria, mm.  (säsongsvariation)  

Glass 


Ingredienser: Hållsunga mjölk, ägg från björröd, varierad smaksättning

85-95 kr/st 

Mjölken- det vita guldet

Här får råvaran och kossornas otroliga arbete tala för sig. Det enda som görs är att pastörisera till 72 grader för att utesluta oönskade bakterier i mjölken. Oftast behåller vi fetthalten som den är vilket kan variera mellan 4,0-4,8%. Ibland skummar vi av det översta lagret för att inte för mycket fett ska lägga sig överst på mjölken då den snababre surnar. Njut av ett kallt glas mjölk eller unna dig att ha närproducerad mjölk i såsen, pannkakorna eller på gröten.

Filmjölk

Filmjölken är en storsäljare! Många uppskattar att den är syrlig och stickig samtidigt som den är len och relativt neutral i smaken. Mjölkens fetthalt varierar över året och filmjölkens fetthalt med den. När mjölken är som fetast är filmjölken otroligt krämig och fyllig. Filmjölken säljs i glasflaskor med pant, så samla inte ett lager av filmjölksflaskor hemma utan ta med dom urdiskade tillbaka så kan dom återanvändas!

Brynost

Detta är en gammal tradition från södra Bohuslän. Receptet kommer från mormor Anna-Greta. Hon har ofta och gärna stekt detta på stora kalas till många sötsugna gäster. Brynost är en sötare ost som är bakad i ugnen. Vid servering skivas brynosten i centimetertjocka skivor för att sedan stekas på medelvärme i mycket smör. Brynosten är färdig att ätas när den är gyllene och en knaprig yta bildats på ytan. De flesta äter den med endast lite strödocker på toppen, andra med sylt eller kansek en kula glass. Vår tradition är att äta den som lyxig frukost men den går även bra att servera till erfterrätt! 

Halleraost

Detta är en av våra prisvinnare! 2023 vann Halleraosten guldjmedalj i kategorin övriga ostar i SM i mathantverk. Osten är en så kallad salladsost men som har fler användningsområden än bara till sallad. Osten är salt och syrlig, lagom mjuk och något krämig. Givetvis passar den i en sallad, men även på kex med en klick marmelad, i pajen eller i den kalla vita såsen med lite honung och rosmarin! Förr kallades platsen nere i Koviksahamn för Hallera, vilket är nästa badvik efter Sundhammar. Farmor Ingela hade stor kunskap om gamla namn i vårt närområde och tyckte mycket om havet och platsen Hallera, denna ost är en hyllning till henne!

Vädderösost

Detta är vår tolkning på grillost och denna ost kom verkligen att uppskattas av er kunder från start. Flera beskriver den som mjuk utan att smälta vid tillagning. Att den är tillverkad av mjölk från djur som äter mycket gräs och örter bidrar troligtvis till dess smakrikedom. Förutom mjölk tillsätts bakteriekultur och löpe, och när osten är klar gnuggas den med salt. Osten passar fint att grilla en varm sommardag eller steka och servera till en god sallad. Andra heta tips är grillostvåffla med rödlök och frimodig ost eller göra stroganoff med grillost istället för korv. Om du vill undvika Halloumi från länder där antibiotika ofta används i stora mängder är detta det perfekta alternativet. Platsen vädderörs är Sundhammars absolut finaste utkiksplats! Här ser man horisonten, Marstrands fästning, blåkulla vid rörtången och Göteborgs norra skärgård! Längs promenadstigen upp har vi byggt en grillplats, passande plats att grilla sin vädderösost på!

Frimodig ost 

Detta är en bredbar färskost som smaksätts med örter eller vitlök och citron. Den är len och har lätt syra. Förutom mjölk innehåller osten bakteriekultur och löpe. Frimodig kan användas till att bredas på mackan, som kall sås till en varm rätt eller en sallad, eller som vit bas  på pizza-botten. Bara fantasin sätter gränser! Frimodig kallas platsen där Amanda vuxit upp på, efter en man som bodde där många år tidigare

Glass 

Vi har skapat ett fantastisk sammarbete med Hollanders glass som gör glass i olika smaker av mjölken från Hållsunga gård. Smakerna varierar efter säsong där några exempel är saffran samt rosmarin och brynt smör! 

Köttlådor  

Några gånger per år säljer vi köttlådor på beställning från våra gräsbetande djur på Hållsunga gård. Köttet säljs i 5 och 10 kilos lådor. Det finns tre varianter på lådor: en variant med enbart nötfärs, en variant med blandade nötdetaljer och envariant med hälften nötfärs och hälften blandade nötdetaljer. Kontakta oss om du vill få information nästa gång vi tar emot beställningar på köttlådor. bestallning@hallsungaskafferi.se


Följande lådor finns: 


Nötbox 10 kg (2235 Kr), 20kg (4260 kr) och 30 kg (6300 kr)   

Innehåller: 

ca 1–3 kg ädeldetaljer (såsom ryggbiff, entrecôte, rostasfilé eller oxfilé).  

ca 1,5–4,5 kg ugnsdetaljer (såsom fransyska, rumpstek, rostbiff, innanlår, flankstek, toppbog eller bogfilé).  

ca 2,5–7,5 kg kokdetaljer (såsom lyxgrytbitar, grytbitkött, högrev, nötrulle, bogstek eller ytterlår).  

ca 5–15 kg nötfärs.  

   

Detaljbox: 5 kg (1385kr), 10 kg (2695 kr)  

Innehåller:  

ca 1 – 2 kg ädeldetaljer (såsom ryggbiff, entrecôte, rostasfilé eller oxfilé).  

ca 1,5 – 3 kg ugnsdetaljer (såsom fransyska, rumpstek, rostbiff, innanlår, flankstek, toppbog eller bogfilé).  

ca 2,5 – 5 kg kokdetaljer (såsom grytbitkött, lyxgryt/grillbitar, högrev, nötrulle, bogstek eller ytterlår).  

   

Färsbox: 5 Kg (895 kr), 10 kg (1775 kr), 20 kg (3445 kr), 30 kg (5040 kr) 100% Nötfärs

Mormor Anna-Gretas köttbullar 

Dessa innehåller eklogisk nöt från Hållsunga gård och fläsk från utegrisar hos lammet och bonden i Gråbo. Till jul tillsätts kryddpeppar för att få mer jul-känsla. Köttbullarna handrullas och steks i en ordentlig klick smör. Receptet kommer från gamla Mormor Anna-Greta som arbetat i charkuteri hela sitt yrkesverksamma liv. Med sina numera 90 år fyllda har hon mycket kunskap att bidra med. 


Kok-korv 

Innehåller ekologisk nöt från Hållsunga gård och fläsk från utegrisar hos lammet och bonden i Gråbo. Denna kokas ca 20 minuter för att sedan ätas traditionellt med rotmos eller kokt potatis och vit senapssås.


Färskkorv 

Dett kallas även i dagligt tal för salsiccia. Det är helt enkelt korv som inte är tillagad utan helt färsk som man själv får tillaga genom stekning eller grillning. Den tillverkas i flera varianter med olika smak. Ibland enbart på nöt, ibland enbart på fläsk och ibland en kombination av dem båda. Kryddningarna varierar och kan vara allt från örter till paprika och chili. 

Amandas leverpastej 

 Detta är en av Amandas allra första egenframtagna recept när det kommer till charkuterier. Leverpastejen är bredbar med en leversmak som svagt framträder utan att ta över. Där finns även andra smakbilder så som mejram, muskot och timjan. Levern kommer från utegrisar hos lammet och bonden i Gråbo. Pastejen säljs i små eleganta glasburkar.

Äpplemust 

Under hösten mognar många äpplen runt om i trädgårdarna och långt i från alla hinns eller orkas ätas upp. Vi tar vi till vara på så mycket äpplen vi hinner och mäktar med. Dessa tvättar och krossar vi för att sedan pressa till äpplemust. Det enda som sen sker är pastörisering av äpplemusten och fyllning i 3-liters förpackningar. Alltså tillförs ingenting, bara 100% äpplen från närområdet.

Tunnbröd

Emellanåt, framför allt till jul, bakar vi hårt och mjukt tunnbröd i vår vedeldade ugn. Även detta är gammla recept från tidigare generationer. Tunnbrödet innehåller bland annat vår ekologisk mjölk och vetemjöl av sorten stava från vår egen gård. Brödet är smaksatt med brödkryddor och blir smakrikt med mycket smör.

Amandas Leverpastej

Detta är vår andra prisvinnare som 2023 tog hem bronsmedalj i SM i mathanverk. Leverpastejen fick därmed utmärkelsen "bäst i klassen".  Leverpastejen är len med en inte allt för intensiv leversmak. Den är lätt att bre på mackan och väldigt god att äta tillsamman med vår inlagda gurka 

VÅRA PRODUKTKATEGORIER

Bär, frukt & grönt 

Våra grönsaksodlingar är begränsade till liten omfattning men vi har valt att satsa på framförallt potatis och lök då dessa är lagringsdugliga, kan ätas året om och ger stor skörd i relation till arbetsinsats. Viss odling av andra grönsaker sker också, så som squash och tomat. Vi lämnar med varm hand över odling till andra fantastiskt duktiga odlare i vårt närområde, exempelvis Lena på Vävra köksträdgård som vi samarbetar med. För att förlänga grönsakernas hållbarhet förädlas mycket till inläggningar genom syra, sälta och sötma.


Kollar man sig runt i närområdet under de grönskande månaderna har naturen otroligt mycket att erbjuda i form av frukt och bär. Det finns ofta blåbär och björnbär i stora mängder. Därtill finns trädgårdar fyllda med äpplen, päron, aronia, krusbär, plommon m.m. som kommer i så stora mängder att få familjer orkar eller hinner äta upp allt. Vi är tacksam att vi får ta till vara på detta så att de inte går till spillo.

Av bär och frukt tillverkas safter, sylter, chutneys, marmelader och gelér som vi kan njuta av året om. Ibland kommer frågan om det är mycket socker i dessa produkter, och svaret är JA. Detta eftersom inga onaturliga ämnen tillsätts för att förlänga hållbarheten utan istället arbetar vi med sötma, syra, sälta, renlighet och minimal syretillgång för att hålla oönskade mikroorganismer borta. Trots frånvara av onaturliga tillsatser kan produkten ofta ätas ett helt år efter det att bäret eller frukten plockats från busken. Ur vårt perspektiv känns det bättre att äta socker än att äta onaturliga tillsatser som vi vet lite om hur det påverkar kroppen på lång sikt.


Exempel på produkter:

Marmelader av: Tomat, krusbär, plommon.

Sylt av: Jordgubbar, björnbär, blåbär, lingon.

Saft av: Vinbär, fläder, rabarber.

Gelé av: Aronia, vinbär, vindruvor.

Inläggning av: Squash, rödbeta, västeråsgurka.


Charkuterier

Charkuterier är tänkt att bli vårt starkaste kort efter att Amanda gått en mathanverksmässig charkuteri-utbildning på Eldrimner i Ås utanför Östersund och dessutom praktiserat på flertalet charkuterier. Därtill kanske de sitter i blodet från mormor Anna-Greta som hela sitt yrkesverksamma liv arbetade i charkuteriet i Kode med styckning, korvtillverkning och rökning. Hittills begränsar lokalerna vår utveckling av fler produkter men ändå tillverkas redan köttbullar, kok-korv, leverpastej och flera sorters färsk-korv goda att lägga på grillen!


Mejeri

Av gårdens ekologiska mjölk tillverkar vi färskost med olika smaksättningar, grillost och salladsost. Dessa har vi döpt till frimodigs, vädderös och hallera efter gamla namn på lokala platser i närområdet. Därtill görs brynost efter min gamla mormor Anna-Gretas, nu 90 år fyllda, recept. Även filmjölk tillverkas och mjölken pastöriseras för att sedan säljas som den är.


Eklogiskt? 

Vår mjölk och kött produceras ekologiskt, alltså är gården KRAV-certifierad och följer alla regler gällande djurhållning och ekologisk odling. Däremot har vi valt att inte certifiera förädlingslokalen då det är en extra kostnad och vad vi anser ett krångligt regelsystem. Av den anledningen får vi inte sätta ekologisk logga på produkterna efter att de förädlas i våra lokaler. Men råvaran som kommer till lokalen är som sagt ekologisk.